Manavgat Gezilecek Yerler Listesi
Tarih boyunca Romalılardan Bizanslılara, Selçuklu Devleti’nden Osmanlı İmparatorluğu’na değin uzanan; çeşitli kültürlere ev sahipliği yapma hikayesi Manavgat sınırlarında sizleri bekliyor. Her adımda tarih kokan o havayı soluyabileceğiniz, kültür dolu bir yaz tatili için hazırsanız, gelin Manavgat’ın görülmeye değer destinasyonlarına birlikte bir göz atalım.
1. Manavgat Şelalesi
Manavgat Nehri üzerinde konumlanan Manavgat Şelalesi, nehir sularının falezden düşmesiyle oluşmakta ve doğa ile iç içe bir tatil geçirmek isteyenler için çeşitli mesire alanları sunuyor. Şelanenin çevresinde bulunan restoranlar muhteşem bir manzaraya karşı yemek yeme imkanı tanıyor.
2. Side Antik Kenti
Lidyalılardan Romalılara, Yunanlardan Bizanslılara kadar tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Side Antik Kenti, hemen Side kumsalının yanı başında ziyaretçilerini bekleyen tarihi bir kent ve hamamları, Kent Kapısı, Apollon Tapınağı ve tarihi evlerin kalıntıları ile insana tarihte yolculuk yaptırıyor.
3. Apollon Tapınağı
İsmini güzellik, ışık ve sanat tanrısı olan Apollon’dan alan bu tapınak, M.S 150 yılına değin uzanan köklü tarihi, kalıntıları ve büyük sütunları ile Manavgat gezilecek yerler arasında daima önde ilerliyor. Denizin üstünden şiirsel bir manzara oluşturan Apollon Tapınağı’nın görkemine mutlaka şahit olmalısınız.
4. Side Anfi Tiyatrosu
Süslemelerinde kullanılan barok detaylar, heykeller ve mimarisinde kullanılan üslup nedeniyle Manavgat’ın dikkat çeken tarihi yapılarından biri olan Side Anfi Tiyatrosu, Romalılara has inşaası ile bilinmekte ve ilginç mimarisi ile Anadolu’nun nadir eserlerinden biri olarak biliniyor.
5. Köprülü Kanyon Milli Parkı
Köprülü Kanyon’un çevresinde konumlanan milli park, sedir ormanlarından değişik doğa oluşumlarına kadar ziyaretiniz esnasında tanık olacağınız tabii güzellikler sunuyor ve aynı zamanda Artemis Tapınağı, Zeus Tapınağı gibi antik şehir kalıntılarını da içinde barındırıyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı çevresinde bulunan konaklama seçenekleri sayesinde, gezginler doğanın göbeğinde bir tatil yaşama olanağı buluyor.
6. Seleykia (Etenna) Antik Kenti
Sırtköy mevkiinde yer alan Etenna Antik Kenti, yemyeşil tabiat ve surlar ile çevrili bir antik kent olmasıyla Manavgat’ın dikkat çekici eserleri arasında bulunuyor. Yerel halk tarafından “Dedekalesi” olarak adlandırılan bu kentin yakınlarında anıt mezar, bazilika, kilise ve hamam gibi tarihi kalıntılar da yer alıyor.
7. Side Müzesi
Side Antik Kenti agorasının hamamı olarak kullanılan Side Müzesi’nde yazıtlar, Roma ve Bizans dönemine ait kabartmalar, Helenistik çağa dayanan lahitler ve Antik Yunan döneminden kalma porte ve sunaklar bulunuyor. Side Beldesi’nde konumlanan ve 1961 senesinde restore edilerek yerel halk ve turistler için kapılarını açan Side Müzesi’ni, Manavgat gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
8. Aspendos Köprüsü
Selçuklular tarafından inşa edildiği 13. yüzyıldan bu yana ayakta duran ve günümüzde bir Roma dönemi kalıntısı olarak ziyaretçilerini ağırlayan Aspendos Köprüsü, namıdiğer Köprüpazar Köprüsü yaklaşık 260 metre uzunluğunda ve köprünün inşasında kullanılan malzemeler, o dönemin mimarisinin gelişmişliği konusunda insanı adeta hayrete düşürüyor.
9. Titreyen Göl
Side’de bulunan Titreyen Göl, en sakin havalarda bile titriyor gibi gözükmesi ile dikkat çeken bir tatil cenneti ve bu bölgede konaklamanıza olanak tanıyan birçok otel seçeneği bulunuyor. Manavgat’ın dillere destan doğasıyla birkaç gün geçirmek için tercih edebileceğiniz Titreyen Göl civarını gezmeden, Manavgat’tan dönmeyin deriz.
10. Manavgat Nehri
Manavgat Şelalesi’nin doğduğu yer olan Manavgat Nehri, Toroslar’dan doğarak Akdeniz’e dökülmekte ve Manavgat ile Oymapınar barajlarının altında konumlanıyor. Mineraller açısından zengin ve tertemiz turkuaz rengi suyunda dilerseniz yüzebilir, dilerseniz de kano eşliğinde küçük bir gezi yaparak çevreyi keşfe çıkabilirsiniz.
11. Oymapınar Gölü
Tabii güzellikleri ile ünlü Manavgat’ın bir diğer doğa harikası olan Oymapınar Gölü, Oymapınar Barajı’nın ardında saklı dursa da, Manavgat’ı gezmeye gelmiş ziyaretçiler tarafından mutlaka uğranan bir durak olmasıyla öne çıkıyor. Rafting, dağ gezisi ve tekne turu gibi aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz bu bölgede aynı zamanda piknik de yapabilirsiniz.
12. Evrenseki
Manavgat’a bağlı bir mahalle olarak bilinen Evrenseki, M.Ö 500’lü yıllara dayanan tarihi bir mahalle ve bir süre Perslere ev sahipliği yaptığı biliniyor. Halk plajları ile öne çıkan mavi bayrak sahibi bu beldenin tertemiz kumsallarında güneşlenebilir ve denizinde serinlemenin tadını çıkarabilirsiniz.
13. Manavgat Külliye Camii
Akdeniz’in en büyük ikinci camisi olarak karşımıza çıkan Manavgat Külliye Camii yalnızca müslümanların ibadethanesi olmakla kalmıyor ve her yıl farklı kültürlerden yüzlerce turist ağırlıyor. Görkemli mimarisi ile öne çıkan bu dört minareli camisini siz de ziyaret ederek ihtişamına tanık olabilirsiniz.
14. Oluk Köprü
Köprüçay Nehri üzerindeki bir köprü olan Oluk Köprü, Roma dönemi yapılarından ve 14 metreye ulaşan uzunluğu ile öne çıkıyor. Tarihi bir önem taşıması nedeniyle Manavgat gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bu köprünün bulunduğu nokta, Antik Selgeşehri yakınlarında konumlanıyor.
15. Boğaz Plajı
Denizle ırmağın buluşma noktası olan ve yaz aylarında sıkça tercih edilen Manavgat’ın kalabalığından uzaklaşmak amacıyla tercih edebileceğiniz Boğaz Plajı yaklaşık 3 km uzunluğunda ve berrak mı berrak bir denizi kucaklıyor. Yaz tatili için gittiğiniz Antalya’nın Manavgat mevkiinde bulunan bu sahil şeridine mutlaka uğramalısınız.
Eğer Manavgat seyahatinizde zaman probleminiz yoksa Manavgat gezilecek yerler listenize; Aslanlı Mağarası, Altınbeşik Mağarası, Alarahan, Köprüçay Nehri, Mahrumçalı Mağarası, Ormana Köyü ve Agora Hamamı‘nı da ekleyebilirsiniz.
Manavgat gezilecek yerler yazısı boyunca ülkemizin en güzel gezi noktalarından Manavgat’ta gezip görülecek en önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaştım. Umarım bu yazı Manavgat seyahatiniz öncesinde sizler için faydalı bir kaynak olmuştur. Manavgat’da eğlenceli vakit geçirmenizi dilerim.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları