Sille diye bir yer varmış. Konya‘da bulunuyormuş. Öyle böyle tarihi bir yer değilmiş. Mutlaka görmek gerekmiş. Sadece Konya tarihi için değil, bu coğrafyanın da tarihi açısından son derece önemliymiş. Öyle dediler. Gittim. Gördüm. Bayıldım. Hayran oldum. O yüzden sizler için, Konya Sille Köyü hakkında ne biliyorsam, Sille’de gezilecek yerler rehberinden tutun da; Sille’de yemek yenecek restoranlarına kadar hepsini başlıyorum anlatmaya.

                                                                                     Konya Sille Tarihi

Sille Köyü nerede ? Konya Merkez’den 8 km mesafede bulunan Sille, neredeyse 3.000 yıllık bir bölge. Antik dönemde Sylla olarak bilinen Sille, özellikle Roma döneminde iskan gören bir yermiş. Sille’yi bu kadar özel kılan nedenlerden birisi de, o dönemlerdeki Kral yolu üzerinde bulunmasıymış.

1071 yılından itibaren Selçuklular’ın Konya’da artan hakimiyeti ile, Konya’da yaşayan gayrimüslimler, Sille’ye taşınmışlar. Sonrasında ise, 1097 yılında Haçlı ordusu şehri talan etmiş ve hatta şehirdeki bir çok Rum İstanbul’a göç etmiş.

Zamanla değeri azalan Sille, 1226 yılında Sultan 1. Alaeddin Keykubat’ın, Ermenistan seferi dönüşünde Sille’ye getirdiği Peçenek Türkleri ile yeniden toparlanmış. Zamanla Karamanoğulları ve Osmanlı mücadelesi sonrasında bölge hakimiyeti Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiş. 1923 yılında yapılan nüfus mübadeleleri sonrasında bölgedeki Hıristiyanlar, Yunanistan’a göç etmiş.

Sille’nin tarihi hakkında yeterli bilgi verdiğimize göre, biraz da günümüzden bahsedelim. Binlerce yıllık bir bölge olan Sille’de Aya Elenia Müzesi en önemli yapı olarak bilinsede; şapeller, kiliseler, hamamlar, çeşmeler, camiler, çamaşırhaneler, su yolları bulunuyor.

Sille’de bulunan tarihi eserlerin de sayısı yüzler ile ifade ediliyor. Özellikle, Aya Eleni Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi. Büyük Konstantin’in annesi Helene (İlk Hıristiyan aristokrat) tarafından inşa ettirilen Aya Eleni Kilisesi, benim de ilk durağım oluyor

Bu arada, tepelerde yer alan ve dağların içerisine oyularak inşa edilen Koimesis Tas Panagias Kilisesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca bir çok mağara da, Sille Mağaraları olarak biliniyor.

Bu arada, Sille’de tam da tepede bir kale dikkatimi çekiyor. Adı : Gevela Kalesi. O dönemlerde Araplar sıkça Sille’ye akın ettikleri için, Bizanslılar şehri savunmak adına bu kaleyi M.S. 7.yy’da inşa etmişler.

Sille’de biraz merkez bölgesinde kaybolalım diyoruz. Arnavut kaldırımlı taş sokaklar, küçücük bir nehir, taş evler poz verircesine karşımızda beliriyor. Binlerce yıllık tarihi değerlere ev sahipliği yapan Sille’de, hala devam eden el sanatları günümüzde de korunmuş. Özellikle Sille taş işçiliği hala atölyelerde sanatkarlar tarafından satır satır işleniyor. Yerinde şahit olmak için Sille Sanat Galerisi’ne gidiyoruz ve efsaneee sanat eserlerine hayran oluyoruz.

Aya Elenia Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün açık.

Ayrıca, toprak da unutulumamış Sille’de. Özellikle topraktan yapılan testiler ve içerisinde pişen tandır ekmeği, tandır böreği ve saç böreği mutlaka tadılması gereken yemeklerden. Özellikle meşhur Konya kahvaltısı için adres soracak olursanız, Sille’yi bir yere not etmenizi öneririm.

sille_testi_konya_alisveris

Sille Sokakları : Sille’den ne alınır diyenlere tabiki cevabım testiler

Sille’de ne yenir : Tandır kültürü çok yaygın. Saç böreği, tandır böreği ve tandır ekmeği olmazsa olmaz.

Biz, Teras Sille Cafe’ye gidip, şöyle biraz soluklanalım diyoruz. E biraz da acıktık doğrusu. Önce gözlemeler geliyor, ardından ise tereyağlı yufkalar. Sonrasında çay ve bilin bakalım ne ? Küzinede odun ateşinde pişmiş  kestaneee. Nasıl özlemişim kokunu ! Bu arada, gözleme için 4 TL ödüyoruz. Heee birde unutmadan. Ayrandan bahsetmiş miydim ? Hem de köy ayranı. Ona da 2.5 TL ödüyoruz.

Karnımız tok, sırtımız pek bir şekilde yine yollara koyuluyoruz. Sille sokaklarında sırıta sırıta ahali ile selamlaşıp, meydandaki hamama doğru ilerliyoruz. Sokakta satılan kurutulmuş kayısı, üzüm ve adını pekte bilemediğim lezzetli tatları damağımızda hissedip, akşam Konya’da olmazsa olmazlardan olan Sema gösterisini izlemek üzere Konya Merkez’e geri dönüyoruz.

Sille_kahvaltı_gozleme_yemek

Konya Sille Kahvaltı konusunda : Mis gibi gözlemeleri tek geçerim

                                                               Konya Sille Köyü’ne Nasıl Gidilir ?

Konya Sille’ye giden otobüsler : Konya Merkez’den kalkan 64 numaralı otobüs ile Sille’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Yaklaşık yarım saat içerisinde Sille’ye ulaşılabiliyor.

sille_konya_alisveris

Sille’de ne alınır : Çok lezzetli kurutulmuş yiyecekler alabilirsiniz

Eğer, kendi aracınız ile gitmek isterseniz, 20 dakika’da Sille’ye ulaşabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla Sille’ye her yarım saatte bir otobüs varmış. Kendi şahsi aracınız ile de yaklaşık 20 dakikada Sille’ye rahatça ulaşabilirsiniz.

Sille Köyü, Konya’da mutlaka görülmesi gereken çok özel yerlerden birisi. Eğer, Konya gezisi yaparken fırsatınız olursa, mutlaka ama mutlaka yarım gününüzü de Sille’ye ayırmadan dönmeyin derim.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları