Trabzon Hakkında
Karadeniz bölgesi gerek mutfağıyla, gerek doğal güzellikleriyle herkese hitap edebilecek bir bölge. İster Karadeniz yaylalarına çıkıp kafanı dinler huzur bulursun, ister Trabzon gezilecek yerler listemizde derlediğimiz yerleri gezer gözlerini şenlendirir, nefesine hayat katarsın. En olmadı Karadeniz mutfağı ile midenize de güzel bir kıyak geçersiniz.
Doğal ve tarihi güzelliklerini 4 mevsim ziyaret edebileceğiniz Trabzon, Doğu Karadeniz kıyısında yaklaşık 800.000 nüfusu ile bizleri bekliyor. Gerek Trabzon merkezde gezilecek yerler gerek şehir dışında gezilecek yerleri ile gez gez bitiremediğimiz, her yolun ayrı bir yaylaya saptığı Trabzon‘da huzura ereceğinizin garantisini verebilirim.
Trabzon nüfusu : 800.000 civarındadır
Trabzon’a gitmek için büyük şehirlerin hemen hemen hepsinden direkt uçuş bulabilirsiniz. Neredeyse her ilin otogarından da direkt otobüs seferi bulmanız mümkün. Yani ulaşım konusunda asla sıkıntı çekmezsiniz. Tek sıkıntı Trabzon yaylalarına ulaşım konusunda olacaktır. Onları da aşağıda teker teker anlattım.
Trabzon Gezilecek Yerler
Trabzon gezilecek yerler noktalarını 2 kısımda düşünebilirsiniz : Trabzon merkez bölgesi ve yaylalar. Ben, öncelikle merkezdeki noktaları sizlere anlatacağım. İlk durağımız Trabzon Kalesi.
1. Trabzon Kalesi
Bizans devrine ait temeller üzerine inşa edilen kale, yukarı, orta ve aşağı bölümlerinden oluşmaktadır. Kıyıdan şehrin tepelerine kadar uzanan bir yapıya sahiptir. Ne yazıktır ki günümüze kadar çok az bir kısmı ayakta kalmayı başarmıştır.
2. Orta Hisar Camii (Panaghia Khrysokephalos Virgin Kilisesi )
Mevcut kaynaklarda Roma imparatoru Constantinus’un yeğeni Hannibalianus’un yaptırdığı geçiyormuş. Yapı, Atınbaşlı Meryem Kilisesi olarak adlandırılmış.
Bugünkü planı ise 12. yüzyıla aitmiş. Kentin baş kilisesi olduğu için süslemelere ayrıca bir önem verilmiş. Fetihten sonra camiye çevrilen yapının mihrap süslemeleri oldukça ilgi çekici geldi bize.
3. Yeni Cuma Camii (Hagios Eugenios Kilisesi)
Trabzon’da Hıristiyanlığı yayma girişimlerini hayatıyla ödeyen Aziz Eugnios’a ithaf edilen kilise Yeni Cuma Mahallesi’nde yer alıyor.
İlk yapım tarihi bilinmemekle beraber bugünkü yapının 14. yüzyılda haç planlı yapıldığı tahmin ediliyormuş. Camiye çevrilirken kuzey giriş kısmı ve minare ilave edilmiş.
4. Cephanelik
Boztepe’nin batı yamacında, Fatih Kulesi ya da İrene Kulesi olarak da bilinen yapı, iç içe geçmiş 25 metre yüksekliğinde iki kuleden oluşuyor. Ziyaret listenizde yer alması gereken bir diğer tarihi yapılardan birisi bence.
5. Atatürk Köşkü
Atatürk’ün kenti ziyareti sırasında satın alınan köşk, Atatürk’ün 1937 yılında vasiyetnamesini hazırladığı yer olarak biliniyor. Atatürk’ün üzerinde karalamalar yaptığı Türkiye haritası, binanın ikinci katında sergileniyor.
Buraya gelip, o odaları gezince duygulanmamak elde değil. Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir.
6. Ayasofya Müzesi (Ayasofya Kilisesi )
Trabzon’a batıdan girenlerin, bir yamacın üzerinde bulunan kiliseyi fark etmemesi imkansız. Trabzon Komnenos Devleti krallarından I.Manuel zamanında (1250-1260) yapıldığı tahmin edilen kilisenin 25 metre uzağındaki çan kulesi ise 1427 yılına aittir.
Kilise, Trabzon’un alınışından sonra camiye dönüştürülmüş. Müze olarak ise 1944 yılında hizmete sunulmuştur. Dört sütunlu Yunan haçı planında, oldukça zengin freskler ve taş süslemeleri kilisenin içerisinde yer almaktadır.
7. Santa Maria Kilisesi
Sultan Abdülmecit’in fermanıyla 19. Yüzyıl sonunda, Trabzon’a gelen yabancılar için yapılan Katolik kilisesi, bugünkü işlevini sürdürmektedir. Kilise içerisindeki ve dışındaki süslemeler oldukça dikkat çekicidir.
8. Kızlar Manastırı ( Panagia Theoskepastos)
Boztepe’nin güney yamacına, Kaya Kilisesi etrafına kurulu manastır, kesme taştan kalın ve yüksek duvarlarla korunmuş bir şekilde 1349 yılında inşa edilmiş.
En son halini ise 19. y.y.’da almış. Manastırın içerisinde kaya kilisesi, şapel ve 3. Alexios ve eşi Theodora’ya ait freskler bulunuyor.
9. Büyük İmaret ( Hatuniye ) Camii
Zağnos Köprüsü’nün yakınında yer alıyor. Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun adına yaptırılan külliyeden sadece cami ve türbe günümüze kadar ulaşabilmiş durumda.
10. Bedesten
Kentin en eski ticaret yapısı. Yapıyı Cenevizlilerin yaptırdığı, Türklerin eklerle zenginleştirdiği düşünülüyor. Burayı Tabzon’un çarşısı olarak düşünebilirsiniz. Bedesten, sabah 9 gibi açılıyor. Gece 11’e kadar açık oluyor.
11. Kaymaklı Manastırı (Amenapırgiç)
Trabzon’un 3 kilometre güneybatısında yer alan Kaymaklı Manastırı, duvarlarındaki freskler ile binanın dışındaki Ermenice kitabe sayesinde manastırın önemini bir kat daha arttırıyor. Ayrıca, Trabzon’da günümüze kalan Ermeni cemaatine ait tek manastır burasıdır.
12. Çamburnu
Çakırgöl Dağı’nın kuzey yamacında bulunan göl çevresi, mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Kafa dinlemek ve huzura ermek için birebir diyebilirim.
13. Hamsiköy
Zigana Dağı eteklerinden 1600 metre yükseklikte yer alan Hamsiköy’ün havasını ve doğasının ifade edebilecek bir kelime bulmam zor. Gidin ve o doğallığın, güzelliğin farkına varın.
Hamsıköy’ün sütlaçı çok meşhurmuş dediler. Bende gittiğimde öğrendim. Kesinlikle denemeden dönmeyin derim. Eğer vaktiniz ve imkanınız el verirse, köydeki bungalovlarda bir gece konaklamanızı tavsiye ederim.
14. Akçaabat
Trabzon’un en şirin ilçelerinden birisi olan Akçaabat, Karadeniz’in en güzel plajlarına sahip yerlerdendir. Akçaabat’a gelmişken ise ;
Şehir merkezini gezebilir, efsaene Akçaabat köftesinin tadına bakabilirsiniz. Açıkcası ben sadece köftesi için gittim. Zaten sahil kenarında meşhur bir kaç yer var. Dilediğinizde yemek yiyebilirsiniz.
15. Trabzon Sümela Manastırı
Gelelim Trabzon’un en önemli ve gelmişken kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yapılarından birine. Yani, Trabzon’un Maçka ilçesinin 16 kilometre güneyinde yer alan Sümela Manastırı’na.
Altındere Vadisi‘ne hakim Karadağ’ın eteklerindeki Sümela Manastırı‘nın (Meryem Ana Manastırı), Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barbanas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu tahmin ediliyormuş. Eski kaynaklara göre, İS 6. yüzyılda imparator Justinianus’un da manastırı onartarak genişlettiği biliniyor.
1204 tarihinde kurulan Trabzon Komnenosları Prensliği’nden III.Aleksios (1349-1390) zamanında önemi artan manastır, fermanlarla gelir sağlar olmuş.
18. yüzyılda da yenilenen manastırın bazı duvarları fresklerle süslenmiş ve 19. yüzyıldaki ilavelerle ihtişam kazanmış. Manastır, başlıca duvarları, fresklerle süslü ana kaya kilisesi ve şapeller, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadan oluşuyor.
Dağın yamacına kurulu olan manasıtrı görmeden dönmezsiniz diye düşünüyorum. Zamanında insanlar nelerle uğraşmış, dağın tepesine kadar çıkıp manastırı nasıl inşa etmişler diye düşünmemek elde değil.
Trabzon Yaylaları
Hepimiz biliyoruz ki ”Karadeniz Yaylaları” diye meşhur bir tabir vardır. Başka hiçbir yerin yaylasına benzemezler. Soğuğuyla en delikanlı adamı bile döver, doğasıyla gözleri kamaştırır, güzelliğiyle ruhunuzu dinlendirir, atmosferiyle içinizi ferahlatır.
O kadar çok yaylası var ki hepsini anlatmak neredeyse imkansız gibidir. Ben, sizler için içlerinden gittiklerimi seçtim. Karadeniz Yaylalarına Nasıl Çıkılır ? Yayla mevsimi ne zamandır ? hepsini teker teker anlatacağım. En güncel yol bilgilerine ve yaylalardaki imkanlara varana kadar listeleyeceğim. Hadi başlayalım.
16. Hıdırnebi Yaylası
Akçaabat Düzköy yolu üzerinde bulunan TRT verici istasyonunu gösteren levhayı izleyerek Arpacılı ve Acısu köylerini geçip, yaylaya ulaşabilirsiniz. Yol hemen hemen her zaman açık oluyormuş. Tabi kış aylarında gitmek isterseniz yolda kalma ve geri dönme riskini göze alıp hazırlıklı gitmenizi tavsiye ederim.
Hıdırnebi Yaylası Trabzon – Konaklama için Hıdırnebi Yayla Tatil Köyü : 0(462) 323 23 23
Yayla düzlük bir arazi üzerine kurulu ve 1732 metre yükseklikte yer alıyor. Akçaabat’a 34, Trabzon’a ise 44 kilometre uzaklıkta. Bakkal, fırın, kahvehane, lokanta ve pansiyon Kuruçam merkezinde bulunuyor. Yaylada ise bungalov konaklama tesisleri ve kafeteryalar mevcut.
17. Sis Dağ Yaylası (Aslında Giresun’da)
Giresun Trabzon il sınırında bulunan yayla 1850 metre yüksekliktedir. Giresun Eynelsin’den ya da Beşikdüzü, Salpazarı ilçeleriyle Şıhkıran mezrasından yaylaya çıkılabiliyor. (Aslında Giresun’da olarak biliniyor.)
Şalpazarı’na uzaklığı 20 kilometredir. O yüzden bu yaylayı da yazayım dedim. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü ”Sis Dağı Şenlikleri ” yapılmaktadır. Olur da denk gelirseniz katılmanızı tavsiye ederim. Şalpazarı Tepebaşı mevkinden kalkan minibüslerle bölgeye ulaşabilirsiniz.
18. Akçaabat-Karadağ Yaylası
Akçaabat Düzköy yolu üzerinden 12 kilometresi asfalt, 28 kilometresi ise toprak olan bir yoldan ulaşım sağlanıyor. Yüksekliği 1880 metre olan yaylada bakkal, fırın, kır kahvesi, kasap ve pansiyon hizmeti veriliyor. Yöreye özgü evler ise ahşap ve bağdadi tarzda yapılmış, çok ilgi çekicidir.
19. Haçkaobası Yaylası
Yüksekliği 1785 metre olan yayla, Düzköy ilçesinin güneyinde yer alıyor. Yaylaya ulaşabilmek için ilçeden 12 kilometrelik stabilize yolu kat etmek gerekiyor.
Adını ilçenin eski adı olan Haçka’dan alıyor. Ayrıca Haçka adında da bir obası bulunuyor. Obanın ünü, Haçkalı Hocanın türbesinden geliyor. Yaylada piknik ve mesire alanları da bulabiliyorsunuz. Merkezden, belediyenin yanından kalkan minibüslerle yarım saatte ulaşılabiliyor.
20. Şolma Yaylası
Karadeniz ormanlarının mor gülleri ve sapsarı renkli zifin çiçekleriyle kaplı yayla 1800 metre yükseklikte yer alıyor. Trabzon’a 50, Maçka’ya ise 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Yaylaya ulaşımda iki türlü yol izlenebilir: İlki Maçka girişinden ayrılan yoldan Yeşilyurt, Örnekalan köyleri üzerinden varılan yol. İkinci seçenek ise Maçka’nın 3 kilometre ilerisinden ayrılan yol ile Ocaklı Köyü üzerinden gitmek.
Şolma Yaylasının yakın çevresinde Kulindağı, Maura ve Güzelyayla bulunuyor. Sezon içinde ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bakkal, manav ve kasap hizmet veriyor. Merkezden kalkan minibüsler de mevcut.
21. Kirazlı Yaylası
Buz gibi derelerin şırıl şırıl aktığı, yeşillerin içindeki bir diğer yayla Kirazlı, 1850 metre yükseklikte yer alıyor. Buraya ulaşım Maçka-Zigana güzergahındaki Gürgenağaç köyünden, güney yönüne 7 kilometrelik toprak yolla mümkün. Maçka’ya 22 kilometre uzaklıktaki yaylada bakkal. kasap, lokanta ve telefon bulunuyor.
22. Lapazan Yaylası
Maçka ilçesinin Güneyağaç köyünden, güneydoğu yönüne doğru 12 kilometrelik bir yolu kat ederek ulaşılıyor. Yaylanın yüksekliği 2200 metre.
Buraya kadar gelmişken dönüşünüzde mutlaka zümrüt yeşili ormanı, berrak sularıyla gözleri kamaştıran Hamsiköy’e de uğrayıp yayla lokantasında sütlaç yemeyi ihmal etmeyin. Şiddetle öneriyorum. Hamsiköy’e 5 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Bekçiler mevkinde konaklama imkanları da bulabilirsiniz.
23. Cami boğazı Yaylası
Maçka Meryemana yolu üzerinden 5 kilometre sonra yol sağa sapılıyor. Kırantaş, Akarsu köyleri ve Acısu Yaylası geçilip 30 kilometrelik yol sonrasında yaylaya ulaşabiliyoruz.
Bir diğer ulaşım ise Günüşhane-Torul-İkisu mevkii üzerinden Karaca Mağarası güzergahını izleyerek gitmek olacaktır. Cami boğazı oldukça büyük bir yayla. Bakkal, kasap, postane, lokanta mevcut. Cami Boğazı’ndan 5 kilometre uzaklıktaki yörenin en büyük gölü olan Çakırgöl’ü gezmenizi öneririm.
24. Uzungöl
Turizm potansiyelinin en yoğun olduğu yaylalardan birisidir Uzungöl. Haldızen Deresi Vadisi’nde heyelan sonucunda dere yatağının kapanmasıyla oluşan göl, 500 metre eninde ve 15 metre derinliğindedir. Sayısız bitki örtüsü barındıran Uzungöl, dağların arasına gizlenmiş yeşil bir düş olarak çıkıyor karşımıza.
Çaykara ilçesinin 20 kilometre kadar güneyinde yer alan Uzungöl’de konaklamak için bolca seçenek mevcut. Ne yazık ki yapılan tonlarca betonarme oteller, binalar, alışveriş merkezleri sayesinde tüm doğal güzelliğini kaybetmiş durumda olsa bile..
Her neyse az da olsa geriye kalan güzelliklerinden bahsedelim biraz. Dağlarındaki mis gibi kokan renk renk çiçekleriyle göl çevresi yürüyüş için oldukça uygun. Gölde deniz bisikletleriyle gezinti yapabilir, hatta ve hatta bir aylık maaşınızla helikopterlerle gölün üzerinde tur bile atabilirsiniz. Trabzon Çömlekçi merkezinden hareket eden Uzungöl araçlarıyla Uzungöl’e ulaşabilirsiniz. Trabzon-Uzungöl arası ise ortalama 100 kilometredir.
25. Sultan Murat Yaylası
Zamanında 15 gün 400 kişiyle kamp yapmışlığım vardır bu yaylada. Hey gidi günler. Doğasıyla ve atmosferiyle emin olun sizleri büyüleyecektir. Yaz mevsiminin yoğun günlerinde yaylada bakkal, kasap, lokanta ve otel hizmet veriyor.
Ayrıca, yaylada Rus işgalinden kalma şehitlik bulunuyor. Gidip ziyaret edebilirsiniz. O yükseklikte o atmosferde çok duygu durum değişikliği yaşamanız mümkün.
Her yıl 23 Haziran’da Şehitleri Anma günü yapılıyor. Ayrıca her yıl Sultan Murat Yayla Şenlikleri de yapılıyor. Yayla Çaykara’ya 23, Bayburt Aydıntepe ilçesine de 54 kilometre uzaklığındadır.
Bol oksijeni ile insanı yeniden doğmuş gibi hissettiren Trabzon yaylaları; yüzlerce çeşit lezzetli yemeği ile Karadeniz yemekleri ; görülecek 25’den fazla noktası ile insanı cezbeden Trabzon doğal güzellikleri listesi yaratarak Trabzon gezilecek yerler hakkında bildiklerimi umarım güzelce özetlemişimdir. Dünyanın hayran olduğu bu güzel bölgemize en yakın zamanda kavuşmanız dileğimle. Hayal edin. Düşün peşine…
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları