1. Mevlana Türbesi
Sözleri ve yaşamı ile tarihimizin önemli kişiliklerinde biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergâhı, 1926 yılından bu yana Mevlana Türbesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Yıl boyunca dünyanın her yanında gelen turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilen türbe, Selçuklu döneminin izlerini taşıyor. Türbe içerisinde yer alan ve Osmanlı döneminde yapılan mescit, semahane ve şadırvan yıl boyunca ziyarete açık tutuluyor.
2. Alâeddin Tepesi
Konya ilinin en yüksek noktası olan Alâeddin Tepesi, Selçuklu ilçesinde yer alıyor. Frig, Hellen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanında yerleşim alanı olarak kullanılan tepecik, Alâeddin Camii’ne ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezinde olduğu için rahatlık ile ulaşabileceğiniz Alâeddin Tepesi, günümüzde halk tarafından mesire yeri olarak kullanılıyor.
3. Karatay Medresesi
Konya’da ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılardan bir diğeri olan Karatay Medresesi, Selçuklu dönemini yansıtıyor. Karatay ilçesinde bulunan medrese, günümüzde Çini Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor. Selçuklu taş işçiliğinin günümüze kadar gelen en güzel örneklerinden biri sayılan yapı, iç kısmındaki kabartma ve çinileri sayesinde göz alıcı bir görünüm sergiliyor.
4. İnce Minareli Medrese
Konya’nın Selçuklu ilçesinde Alaeddin Tepesi’nin batısında yer alan İnce Minareli Medrese, hadis ilmi öğretilmek üzere 1264 yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır. Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örneklerinden olan taçkapı, medresenin doğu girişinde yer alır. Yüzyıllar boyunca ayakta kalan bu önemli yapı 1936 yılında başlanan onarım çalışmalarının ardından 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müzede çeşitli dönemlere ait birçok önemli taş ve ahşap parçayı inceleyebilirsiniz.
5. Selimiye Camii
Kanuni Sultan Süleyman’ın inşaatını başlatıp II. Selim’in tamamlattığı Selimiye Camii (Sultan Selim Camii), Konya şehir merkezinde yer alıyor. Çoğu kaynakta Mimar Sinan tarafından yapıldığı söylenen yapı, tek şerefeli iki minaresi ve kesme taş işçiliği ile görülmesi gereken dini yapılar arasında sayılıyor. Bölgenin önde gelen Osmanlı eserlerinden biri olan camiyi rahat ulaşımı ve zengin mimari işçiliği nedeni ile Konya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
6. Konya Atatürk Evi Müzesi
1928 yılında Konyalılar tarafından Atatürk’e hediye edilen iki katlı ev, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Atatürk’ün şahsi eşyalarını ve döneme ait diğer belgeleri, fotoğrafları, gazete kupürlerini görebileceğiniz müzeyi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzede ayrıca Atatürk’ün bu evde yazdığı günlük de sergilenen eserler arasında bulunuyor.
7. Meram Bağları
Bulunduğu ilçenin adıyla anılan Meram Bağları, doğal güzellikleri ile kendinden söz ettiriyor. Yazın en sıcak günlerinde bile serin ve çam kokulu havası, akarsuyu, mesire yeri ve restoranları, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde söz ettiği bu tarihi yeşil alanı yerli ve yabancı turistler arasında popüler hale getiriyor.
8. Sille Köyü
Sille Köyü, 6000 yıllık geçmişi ile tarihi seven bireylerin ziyaret etmesini bekliyor. Eski bir Rum köyü olan Sille’de dünyanın en eski ve en büyük manastırları arasında sayılan Ak Manastır bulunuyor. Tarihi İpek Yolu ve Baharat Yolu üzerinde yer aldığı için Roma ve Bizans dönemine ait yapıların da görülebileceği Sille Köyü dokusu ile kendinizi farklı bir zaman dilimine geçmiş gibi hissetmenizi sağlıyor.
9. Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları
Kilistra Antik Kenti, Konya’ya 34 kilometre uzaklıktaki Hatunsaray Bucağı’na bağlı Gökyurt Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Konya’nın Kapadokya’sı olarak da adlandırılan antik kent; kayalara oyulmuş evleri, ibadet yerleri ve sarnıç kalıntıları ile ülkemizin görülmesi gereken tarihi yerlerinden birini oluşturuyor. Kilistra Antik Kenti ayrıca Frig döneminden kalan ve en önemlisi bir krala ait olan kaya mezarlarını da içinde barındırıyor. Antik kent içerisinde halen incelenmeyi bekleyen höyükler bulunuyor.
10. Nasreddin Hoca Türbesi
Yıl boyunca açık olan Nasreddin Hoca Türbesi, Akşehir ilçesinde bulunuyor. Geçirdiği onarımlar sayesinde günümüze kadar gelebilen yapı, 12 köşeli ve külahlı çatısı ile dikkat çekiyor. Eski yapıdan geriye kalan ana türbe içerisindeki mermer sandukanın başucunda bulunan tersten yazılı ölüm tarihi, filozof ve mizah ustası Nasreddin Hoca’nın yaşamını simgeliyor. Muazzam bir görüntüye sahip türbeyi Konya gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.
11. Karapınar Çölü
Konya gezilecek yerler bakımından eşsiz bir yeri coğrafi sınırları içerisinde barındırıyor. Karapınar ilçesinde bulunan bu alan, Türkiye’nin tek çölü olma özelliğini taşıyor. Kent merkezine 94 kilometre uzaklıkta bulunan Karapınar Çölü, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Alan içerisinde krater göllerini ve diğer doğal güzellikleri, özel olarak yapılmış yürüyüş yolları sayesinde rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
12. Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Konya gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Akşehir’de yer alıyor. Rüştü Bey Konağı adıyla da bilinen bina, 1992 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Ermeni ustalar tarafından yapılmaya başlanıp Türk ustalar tarafından bitirilen binanın giriş katı, etnografik ve arkeolojik eserlere ait depo olarak kullanılıyor. Müze kart ile giriş yapabileceğiniz müzenin ikinci katı, kronolojik olarak sıralanmış arkeolojik eserlere, üçüncü katı Akşehir kültürünü yansıtan eşyalara yer veriliyor.
13. Beyşehir Gölü Milli Parkı
İçerisinde Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü’nü barındıran milli park, zengin faunası ve florası ile doğaseverleri kendine çekiyor. Doğa fotoğrafları çekmeyi seven bireylerin listelerinde yer vermelerini önerdiğimiz Beyşehir Gölü Milli Parkı, irili ufaklı 33 adadan oluşuyor. Yıl boyunca gezebileceğiniz doğa harikası alan keşfedilecek yerlerinin fazlalığından dolayı yerli ve yabancı turistlerin tatil rotalarında kendisine yer buluyor.
14. Yerköprü Şelalesi
Coğrafyası ile sizi büyüleyecek Yerköprü Şelalesi, Hadım ilçesinde bulunuyor. Ziyaretçilerine sunduğu görsel şov ile Konya gezilecek yerler listesine girmeyi hak eden şelale, Göksu Nehri üzerinde yer alıyor. 20 metreden dökülen Yerköprü Şelalesi yarattığı atmosfer ile hem huzur veriyor, hem de doğa fotoğrafçılarına eşsiz kareler sunuyor.
15. İnbaşı Mağarası
Yıl boyunca gezebileceğiniz İnbaşı Mağarası, Hadim İlçesi’ne bağlı Korualan Kasabası sınırları içerisinde bulunuyor. Her yaştan bireyin rahatlık ile gezebileceği mağaranın önünde bulunan mesire alanında piknik yapılabiliyor. Soğuk suyu sayesinde sıcak yaz günlerinde serinlemenizi sağlayacak mağara, içerisinde yer alan eşsiz şelalesi ve galerileri ile doğaseverlerin Konya gezilecek yerler listesinde kendine yer buluyor.
Konya’da Gezilecek Diğer Yerler
Konya gezilecek yerler listesinde şehir ve çevresinde gezip görmeniz gereken en önemli 15 noktadan bahsettik. Vakti olan şehirdeki şu noktaları da gezebilirler: Çatalhöyük, Meke Gölü, Şemsi Tebrizi Camii, Konya Ereğli Müzesi, Sırçalı Medrese, Arkeoloji Müzesi, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Sultan Kılıçarslan Sarayı (Alaaddin Köşkü), Ak Manastır, Eşrefoğlu Cami, İvriz Kaya Anıtı, Obruk Gölü, Valide Sultan Hamamı.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları