Bursa gezilecek yerler açısından; gerek tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması gerekse de Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapması sebebiyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir.

1. Ulu Camii

bursa gezilecek yerler ulu camii

Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofya’sı“ olarak nitelendirdiği Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında inşa ettirilmiş. Yapım süreci Niğbolu Zaferi sonrasına denk gelen, Atatürk Caddesi üzerindeki dini yapının en önemli özeliği çok ayaklı cami tasarımının en önemli örneği sayılması. Yapının neredeyse eşit büyüklükteki 20 kubbeyle kapatılmış iç kısmını 19. yüzyılın 2. yarısı ile 20. yüzyılın başı arasında farklı ustalar tarafından yazılmış 200’e yakın hat levhası ve duvar yazısı süslüyor. Camiye görkem ve özgünlük katan bir diğer unsur ise ahşap oyma sanatı ile bezenmiş minberi. Devamını okumak için tıklayın.

2. Yeşil Cami ve Yeşil Türbe

bursa gezilecek yerler yeşil türbe

Bursa gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir başka yapı ise adını bulunduğu semte vermiş olan Yeşil Cami ve bahçesindeki Yeşil Türbe. Mermer ve ahşap işçiliğinin yanı sıra çinileri ile ziyaretçilerini büyüleyen cami, 1419 yılında inşa edilmiş. Kentin hemen hemen her yerinden görülebilen Yeşil Türbe’nin yapım tarihi ise 1421. Sultan Mehmet Çelebitarafından inşa ettirilen sekizgen türbenin tüm duvarlarının çini ile kaplı olması, ona Osmanlı mimarisinde tek olma özelliği kazandırıyor. Mehmet Çelebi ve ailesine ait 8 mezarın bulunduğu 2 katlı türbenin kıbleye bakan mihrabı, İznik çiniciliğinin eşsiz örnekleri arasında gösteriliyor. Devamını okumak için tıklayın.

3. Koza Han

bursa'da gezilecek önemli yeler koza han

3. Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılan Koza Han, tekstil ürünleri ile ünlü kentin en önemli alışveriş mekânlarından birisi olarak anılıyor. Kentte tur atarken soluklanıp, çay ve simit keyfi yapabileceğiniz 95 odalı handaki dükkânlarda ipekten üretilmiş giyim ürünleri başta olmak üzere gümüş takılar ve anı eşyaları satılıyor. Haftanın her günü ziyaret edilebilen han, tarihi dokusu ve huzurlu ortamıyla yıllar içerisinde o kadar ünlenmiş ki, İngiltere Kraliçesi Elizabeth de dâhil olmak üzere çok sayıda ünlü şahsiyetin ilgisini çekmiş. Devamını okumak için tıklayın.

4. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

osman gazi türbesi, orhan gazi türbesi bursa

Tophane‘de aynı bahçe içerisinde yer alan Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Bursa’nın zengin tarihinden günümüze ulaşan en önemli yapılar olarak değerlendiriliyor. Gümüşlü Kümbet adıyla tanınan, bir Bizans manastırının şapeli üzerine inşa edilmiş olan Osman Gazi’ye ait türbenin içerisinde toplam 15 sanduka bulunuyor. Orhan Gazi Türbesi’nde ise kendisi, eşi, çocuklarınınkiler dışında Yıldırım Bayezid ve 2. Bayezid’in oğullarının mezarları yer alıyor. 19. yüzyılda önce yangın, ardındansa deprem felaketleriyle yıkıma uğrayan türbeler 1863 yılında Sultan Abdülaziz’in emriyle tamir edilerek günümüzdeki görünümlerini kazanmış.

5. Muradiye Külliyesi

bursa muradiye camii

Cami, hamam, medrese imaret gibi bölümlerden oluşan Muradiye Külliyesi, kentin genişlemesine katkıda bulunmak amacıyla II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında inşa ettirilmiş. Başta II. Murad’ınki olmak üzere sonradan eklenen 12 türbeyle birlikte İstanbul’dan sonra saraylıların defnedildiği en büyük 2. yer haline gelen külliyenin 16 odalı medresesi günümüzde kanser tanı merkezi, hamamı ise engelli vatandaşların kullanabileceği bir tesis olarak kullanılıyor. Devamını okumak için tıklayın.

6. Irgandı Köprüsü

ırgandı köprüsü bursa gezilecek yerler

Dünyanın arastalı 3 köprüsünden birisi olan Irgandı Köprüsü, alışveriş için Bursa gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz bir diğer mekân. Hacı Muslihiddin tarafından 1442yılında Timurtaş’a yaptırılan köprü, Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun Gökdere üzerindeki en önemli geçiş noktalarından birisi olarak anılıyor. 31 dükkân barındıran orijinal hali, depremler ve Yunan işgali nedeniyle tahrip olduğu için yapı günümüzdeki tasarımıyla ve betonarme olarak 1949’da yeniden inşa edilmiş. Devamını okumak için tıklayın.

7. Emir Sultan Cami ve Külliyesi

emir sultan camii bursa'da görülecek yerler

Asırlık ağaçlarla çevrelenmiş olan Emir Sultan Cami ve Külliyesi, Sultan Mehmed Çelebi’nin tahta olduğu 15. yüzyılda Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası adına yaptırılmış. Çatısı sekizgen kasnakla desteklenmiş kubbeyle kapatılmış, dikdörtgen planlı tarihi yapının en fazla ilgi çeken kısmını ahşap işlemeleri ve çinileri oluşturuyor. Caminin yanında yer alan ve günümüzdeki şekline 1868’deki restorasyon çalışmaları sonucu kavuşan türbe, Emir Sultan ile ailesinin mezarlarını barındırıyor. Külliyede ziyaret edebileceğiniz bir başka kısımsa hamam bölümü. Devamını okumak için tıklayın.

8. Soğanlı Botanik Parkı & Hayvanat Bahçesi

bursa hayvanat bahçesi

Bursa gezilecek yerler arasında her yıl Uluslararası Lale Festivali’ne ev sahipliği yapan Soğanlı Botanik Parkı, Bursa Ovası’nı korumak ve halka bölgenin botanik çeşitliliğini anlatmak amacıyla 1998 yılında açılmış. 400 dönümlük araziye sahip olan parkta Japon, İngiliz ve Fransız bahçeleri gibi tematik alanların yanı sıra Havuzlu Konak, Çift bacalı Ev gibi tarihi yapıların aslına uygun kopyaları bulunuyor.

Botanik parkı ile aynı yıl halka açılan ve yan yana olan Soğanlı Hayvanat Bahçesi ise 67 farklı türde 600 hayvana ev sahipliği yapıyor. Küçük yaştaki bireylere yönelik “Çocuk Köyü” adlı bir bölümü bulunan hayvanat bahçesinde ağırlıklı olarak Türkiye sınırları içerisinde yaşayan hayvanlar sergilense de, Afrika Savanı bölümünde deve kuşu ve zebra gibi farklı türleri de görebilirsiniz.

9. Hanlar Bölgesi & Kapalıçarşı

hanlar bölgesi bursa'da gezilecek yerler

Konumu ve özellikle tekstil alanındaki gelişmişliği nedeniyle yüzyıllarca önemli bir ticaret merkezi olması, Bursa’yı hanlar açısından zengini bir kent haline getirmiş. Eski Şehir içerisinde yer alan Hanlar Bölgesi’nde bu nedenle listenin başında sizlere anlattığım Koza Han başta olmak üzere çok sayıda tarihi yapıyı ziyaret etme fırsatı yakalayabilirsiniz. Kentteki ve İstanbul’daki önemli yapılara gelir getirmesi için inşa ettirilmiş bu yapılar uzun yıllar demirciler, okçular, çancılar gibi farklı amaçlara hizmet eden zanaatkârlara ev sahipliği yapmış.

kapalı çarşı bursa

İpek Han’ın en büyüğü olduğu bu bölgede Koza’dan sonra en çok ilgiyi ise Kapalı Çarşıçekiyor. 15. yüzyılın başında Uzun Çarşı ismiyle anılan yapıdaki çok sayıda iş yerinde, günümüzde kuyumcular faaliyet gösteriyor. Bunlar dışında bölgede yer alan diğer yerler arasında Pirinç HanEmir HanGeyve HanFidan Han ve Tuzhan da bulunuyor.

10. Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı)

bursa gezilecek yerler saltanay kapısı

Kentin tarihini anlamak için ziyaret edebileceğiniz Bursa Kalesi’nin M.Ö. 1. yüzyılda Bithynialılar tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılan askeri yapı, Osmanlı kontrolüne geçtikten sonra Orhan Gazi’nin emri doğrultusunda 3 köşeli burçlarla desteklenmiş. Roma dönemine ait pek çok kalıntının halen daha görülebildiği kale, geçmişte 5 kapıya sahip ihtişamlı bir yapı olmasına rağmen günümüze sadece mazgalları ve yuvarlak kemerleri ulaşabilmiş. Kaleden geriye kalan ve en dikkat çeken kısım şu an Saltanat Kapısı. Devamını okumak için tıklayın.

11. Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)

bursa'da gezilecek yerler türk islam eserleri müzesi

Yeşil Camii’nin inşasının tamamlanmasının ardından batısındaki bölüme yapılan ve 1930-1972 yılları arasında Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Sultaniye Medresesi, diğer adıyla Yeşil Medrese, 1975’ten beri Türk İslam Eserleri Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Gezginlerin Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserleri incelemek için Bursa gezilecek yerler listelerinde bulundurdukları kültürel tesiste sergilenen koleksiyon 12. ila 20. Yüzyıl arasındaki döneme ait parçalardan oluşuyor. Bu koleksiyonun en değerli parçaları olarak Yıldırım Bayezid ve 2. Murad’a ait 2 ayrı Kuran-ı Kerim görülüyor. Devamını okumak için tıklayın.

12. Bursa Kent Müzesi

bursa gezilecek yerler kent müzesi

Eski adliye binasında 2004 yılından beri faaliyet gösteren Bursa Kent Müzesi, Atatürk Caddesi üzerindeki Heykel Meydanı’nda yer alıyor. 1926 yılında Ekrem Hakkı Ayverditarafından yaptırılan binadaki müzede sergilenenler arasında 6 Osmanlı padişahının balmumu heykelleri ve kentin 7000 yıllık tarihinde geçirdiği değişimleri gözler önüne seren materyaller bulunuyor. Ayrıca müzenin bodrum katında el sanatları, 1. katında ise kent kültürüne yönelik sergilere yer veriliyor. Devamını okumak için tıklayın.

13. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

tofaş anadolu arabaları müzesi bursa

Konsept bakımından ülkemizde ilk ve tek olma özelliklerini taşıyan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Koç Vakfı’nın finansal desteğiyle 2002 yılında ziyarete açılmış. Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikasında konuklarını ağırlayan müzede çift beygirli Bursa at arabasından günümüz modern araçlarına geçiş kronolojik sırayla anlatılıyor. 2600 yıllık bir savaş arabasının sergilendiği müzenin bünyesindeki 1430 tarihli Umurbey Hamamı’nda ayrıca Tofaş Sanat Galerisi faaliyet gösteriyor. Devamını okumak için tıklayın.

14. Bursa Arkeoloji Müzesi

bursa arkeoloji müzesi

Türkiye’nin alanındaki ilk tesislerinden birisi olan Bursa Arkeoloji Müzesi, 1972 yılına kadar Erkek Lisesi ve Yeşil Medrese’de konuklarını ağırlamış. 1972 yılından itibaren Reşat Oyal Kültürparkı içerisindeki 3500 metrekarelik alana taşınan müzede 15 milyon yıl öncesinden fosil kalıntıları; Bithynia, Mysia ve Bizans gibi bölgeye hükmetmiş medeniyetlere ait eserler sergileniyor. Devamını okumak için tıklayın.

15. Tophane Saat Kulesi 

bursa saat kulesi tophane

Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin yakınındaki bir park içerisinde bulunan Tophane Saat Kulesi, ilk olarak Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiş. 20. yüzyılın başlarında bilinmeyen bir nedenle tamamen yıkılan saat kulesi, 1904-1905 yılları arasında 4 katlı ve kesme taş kullanılarak tekrar yapılmış. Her bir yüzüne saat yerleştirilmiş, 33 metre yüksekliğindeki kule günümüzde Bursa Belediyesi tarafından yangın gözetleme amacıyla kullanılıyor. Devamını okumak için tıklayın.

16. Hünkâr Köşkü Müzesi

hünar köşkü müzesi bursa

Bursa gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz bir başka kültürel yapıysa Hünkâr Köşkü Müzesi. 1844 yılında Sultan Abdülmecit için av köşkü olarak inşa edilen tarihi yapının içerisindeki müze, Mollaarap Mahallesi’nde yer alıyor. Anıt statüsündeki ağaçlarla kaplı, Bursa manzaralı bir bahçe içerisindeki Fransız ampir tarzındaki köşkte 2003 yılından beri en çok ilgiyi Atatürk odası çekiyor. Devamını okumak için tıklayın.

17. Osmanlı Evi Müzesi

bursa osmanlı evi üzesi

Muradiye Semti’ndeki Osmanlı Evi Müzesi, II. Murad Külliyesi’nin hemen karşısında bulunan ve 17. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir köşkte konuklarını ağırlıyor. Tavanındaki özgün kalem işlemeciliği gibi dönemin mimari anlayışını tamamen yansıtan yapının başoda, sofa ve harem odası gibi bölümleri dekoruyla, bu odalara yerleştirilen mankenlerse kıyafetleriyle 17. yüzyıl yaşam biçimini konuklara aktarıyor. 3 katlı müzede sergilenen parçalar arasında çeşitli el işlemeleri, porselen ve ahşap ev eşyaları bulunuyor. Devamını okumak için tıklayın.

18. Balibey Han

bursa balibey han

18. yüzyılın önemli devlet adamlarından Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey’in oğlu tarafından yaptırılan Balibey Han, Osmanlı’nın ilk 3 katlı hanı olma özelliğini taşıyor. Yenişehir’deki mescit ve imaretine gelir sağlaması için yaptırılan yapının 64 odası bulunuyor. 20. yüzyılın ortalarından itibaren önce sığınak ardındansa kahvehane olarak kullanılan han, restorasyon çalışmalarının tamamlandığı 2009 yılından beri Geleneksel El Sanatları Çarşısı’na ev sahipliği yapıyor. Handa ayrıca yeme-içme alanları da bulunuyor. Devamını okumak için tıklayın.

19. Karagöz Müzesi

karagöz müzesi bursa'da görülecek yerler

Çekirge Caddesi üzerindeki anıt mezarın hemen karşısındaki Karagöz Müzesi, belediyenin çalışmalarıyla 2007 yılında ziyarete açılmış. Adı kent ile eş anlamlı hale gelen Karagöz ve Hacivat sanatını tüm incelikleriyle konuklarına aktarmayı amaçlayan müzede gölge oyunun tarihçesi panolar vasıtasıyla anlatılırken, orijinal tasvirler derlenen çeşitli koleksiyonlarla halka gösteriliyor. Kültürel tesiste belirli günlerde kukla ve gölge oyunları gösterileri de düzenleniyor.

20. Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi

bursa görülecek yerler Uluumay müzesi

Bursa gezilecek yerler listeniz için son önereceğim mekân, 2004 yılından beri Muradiye Semti’nde faaliyette olan Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi. Anadolu Folklor Vakfı kurucu üyelerinden Esat Uluumay’ın 45 yılda topladığı koleksiyonun sergilendiği tesis, kentin ilk etnografya müzesi olma özelliğini taşıyor. Bünyesinde Osmanlı çay bahçesi de bulunan müzenin değerli koleksiyonu 70 kıyafet ve 400 parça takıdan oluşuyor. Devamını okumak için tıklayın.

Bursa’da Gezilecek Diğer Yerler

Bursa gezilecek yerler yazısı boyunca şehirde gezip görmeniz gereken en önemli yerlerden bahsettik. Eğer Bursa seyahatinizde yeterli vaktiniz olursa Bursa gezilecek yerler listenize şu noktaları da ilave edebilirsiniz; Yıldırım Cami ve Külliyesi, Hüdavendigar Camii ve Külliyesi, Kültürpark, Hüsnü Züber Evi, Gökdere Medresesi, Seyyid Usul Kültür Merkezi, Karabaş-ı Veli Dergahı, Çakırağa Hamamı, Çekirge Hamamı, Ördekli Hamamı Kültür Merkezi, Atatürk Kent Ormanı, İnebey Yazma Eser Kütüphanesi, Atatürk Evi, Kültürpark, Cumhuriyet Caddesi, Geruş Sinagogu, Zafer Plaza, Fransız Kilisesi, Oylat Kaplıcaları, Üftade Cami, Yüzen Taşlar Heykeli, Oylat Mağarası ve Oylat Şelalesi.

Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler

bursa'da gezilecek yerler cumalıkızık

Eğer Bursa merkezinde yer alan en önemli yerleri gezmiş ve Bursa çevresindeki yerleri de merak ediyorsanız işte Bursa çevresinde yer alan en önemli ve popüler yerler;

Uludağ, Cumalıkızık Köyü, Mudanya, Tirilye, Gölyazı, İznik, İnkaya Çınarı, Saitabat Şelalesi, Misi Köyü, Suuçtu Şelalesi, Teleferik, Saitabat Köyü, Cennet Kanyonu ve Küreklidere Şelalesi. Bursa çevresinde yer bu yerler hakkında detaylı bilgi ve fotoğrafları Bursa çevresinde gezilecek yerler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları